چاپ مقاله در مجله معتبر Nature Climate Change با مشارکت دانشگاه تربیت مدرس
نتایج یک تحقیق در زمینه کارکرد اکوسیستم مناطق خشک با مشارکت دکتر مهدی عابدی دانشیار گروه مرتعداری و خدیجه بهلکه دانشجوی دکتری دانشگاه تربیت مدرس و کارشناس سازمان جنگل ها و مراتع و نیز دانشگاه فردوسی مشهد و محققان 25کشور در مجله معتبر Nature Climate Change به چاپ رسید.

نتایج یک تحقیق در زمینه کارکرد اکوسیستم مناطق خشک با مشارکت دانشگاه تربیت مدرس دکتر مهدی عابدی دانشیار گروه مرتعداری و خدیجه بهلکه دانشجوی دکتری دانشگاه و کارشناس سازمان جنگلها و مراتع و نیز دانشگاه فردوسی مشهد و محققان ۲۵کشور در مجله معتبر Nature Climate Change با ضریب تاثیر ۳۰ به چاپ رسید.
نتایج این تحقیق نشان داد که با کاهش بارندگی و افزایش دما میزان کربن آلی ذرهای (POC) و محتوای کربن آلی در اجزای معدنی خاک (MAOC) کاهش مییابد. بر اساس این نتایج گرم شدن مداوم آب و هوا و خشکسالی ممکن است منجر به هدررفت کربن پیش بینی نشده در سرتاسر مناطق خشک جهان شود و نقش حفاظتی اجزا معدنی نیز این اثرات را کاهش ندهد.
محتوای کربن آلی در اجزای معدنی خاک (MAOC) بخش عمده ای از کربن خاک جهانی را تشکیل می دهد و به دلیل حفاظت در اجزا معدنی، نسبت به کربن آلی ذرهای (POC) حساسیت کمتری نسبت به تغییرات اقلیمی دارد. علی رغم اهمیت آن برای ذخیره سازی طولانی مدت کربن، واکنش MAOC به تغییر اقلیم در زمین های خشک، که بیش از ۴۰ درصد از مساحت زمین را پوشش می دهد، ناشناخته باقی مانده است. در این مطالعه که در چارچوب پروژه BIODESERT در برنامه اتحادیه اروپا انجام شده است، بخش های کربن آلی خاک سطحی را در سراسر زمین های خشک جهانی با استفاده از یک بررسی میدانی استاندارد در ۳۲۶ سایت از ۲۵ کشور و ۶ قاره ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بیوژئوشیمی خاک بیشتر تغییرات را در MAOC و POC توضیح داده است و حتی گیاهان نیز نمیتوانند اثر تغییرات اقلیمی را خیلی تعدیل کنند. هر دو بخش کربن با افزایش میانگین دمای سالانه و کاهش بارندگی کاهش یافتند. این نتایج بر خلاف انتظارات پیشین که بیانگر مقاومت بیشتر MAOC در برابر تغییرات اقلیمی بود نشان داد که این شکل از کربن آلی نیز با با تغییرات اقلیمی کاهش مییابد.
نتایج این مطالعه نشان میدهد که گرم شدن مداوم آب و هوا و خشک شدن ممکن است منجر به هدررفت کربن پیش بینی نشده در سرتاسر مناطق خشک جهان شود و نقش حفاظتی اجزا معدنی ممکن است این اثرات را کاهش ندهد. با توجه حجم بالای تخریب اراضی در کشور، هدررفت بالای خاک، فرسایش شدید باید در زمینه حفاظت از پوشش گیاهی و حفاظت از کارکردهای مرتع به خصوص کارکردهای خاک توجه بیشتری نمود.
دکترمهدی عابدی عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی در زمینه تخصصی اکولوژی کارکردی مطالعه میکنند و نتایج تحقیقات گروه کاری ایشان در قالب چندین پروژه بین المللی با اتحادیه اروپا و طرح افق ۲۰۲۰ انجام شده است و برخی نتایج این مطالعات تاکنون در مجلات معتبر Science و ۳ مقاله در Nature ، PNAS و GCB به چاپ رسیده است.
این مقاله در لینک زیر قابل دسترس است: