چاپ مقاله پروژه BIODESERT با مشارکت عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس در مجله Nature plants
با مشارکت دکتر مهدی عابدی عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس مقاله دوم پروژه BIODESERT در چارچوب طرح افق 2020 اتحادیه اروپا در مجله معتبر Nature plants به چاپ رسید.

نتایج یک تحقیق در مورد جزایر حاصلخیر در مناطق خشک و نیمه خشک جهان با مشارکت دکتر مهدی عابدی عضو هیات علمی گروه مرتعداری و نگار احمدیان دانشجوی دکتری دانشگاه در مجله معتبر Nature plants به چاپ رسید. این تحقیق با مشارکت محققان ۲۵ کشور در قالب پروژه BIODESERT انجام شده و از کشور ایران دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه فردوسی مشهد در این تحقیق مشارکت داشته اند.
جزایر حاصلخیز اهمیت بالایی در مناطق خشک دارند. گیاهان چندساله در زیر تاج پوشش خود یک مکان دارای تولید و تنوع بالا ایجاد میکنند که با نام جزایر حاصلخیز شناخته میشوندکه اهمیت بالایی در ساختار و کارکرد مناطق خشک دارند که تاکنون عوامل موثر بر آن در سطح جهانی بررسی نشده است. لازم به ذکر است که اهمیت گیاهان بوتهایو درختچهایو جزایر حاصلخیز در تحقیقات گذشته عضو هیات علمی در کشور مورد بررسی قرار گرفته است و نتایج آن به چاپ رسیده است. در این تحقیق اثر چرای دام، اقلیم و نیز صفات کارکردی گیاهی بر روی پارامترهای خاک مرتبط با حاصلخیزی، تجزیه پذیری و حفاظت آب و خاک بررسی شد. بدین منظور ۲۸۸ پلات در ۸۸ سایت واقع در ۲۵ کشور در یک روش استاندارد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد شاخص خشکی و نیز صفات گیاهی مهمترین نقش را بر روی جزایر حاصلخیز دارند. از طرف دیگر چرای دام اثر کمتری داشتند. درختچههای بلندتر و عریضتر باعث ایجاد جزایر حاصلخیز قویتری میشوند. همچنین سایتهای دارای غنا گونهایبیشتر نیز دارای خاک پایدارتر و دارای کارکرد بالاتری بودند.
نتایج این تحقیق برای کشور ایران که بخش عمده آن در مناطق خشک و نیمه خشک واقع شده است دارای اهمیت است. بنابراین ضرورت دارد که در برنامههای مدیریتی منابع طبیعی کشور به نقش گیاهان چندساله به خصوص بوتهها و درختچهها توجه بیشتری شود. در سالهای اخیر در اثر چرای شدید دام، بوته کنی، خشکسالی و آتش سوزی بوته زارها و درختچه زارهای کشور دچار تخریب شده است. در صورت کاهش سطح این گیاهان روند تخریب منابع طبیعی کشور تشدید میشود که بازیابی مجدد آن به سختی انجام خواهد شد.
این مقاله در آدرس زیر قابل دسترس است: https://www.nature.com/articles/s41477-024-01670-7