نشست گرامیداشت هفته کتاب، کتابخوانی و روز کتابدار در کتابخانه مرکزی دانشگاه
به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی و روز کتابدار، 29 آبان نشستی با حضور معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه و مدیر و کارکنان کتابخانه مرکزی برگزار شد.

در ابتدای این نشست دکتر عاطفه شریف مدیر منابع علمی و کتابخانه دانشگاه به ارائه گزارشی از عملکرد سه ساله آن مدیریت پرداخت. این گزارش عملکرد کتابخانه مرکزی دانشگاه را در بازه زمانی بهمن ۱۴۰۰ تا تیر ۱۴۰۳ در بخشهای مختلف شامل؛ مدیریت و ساختار، دسترس پذیری و کیفیت منابع، ارتقای خدمات، توسعه امکانات رفاهی برای دانشجویان و آمار تشریح کرد.
دکتر شریف در بخش عملکرد مدیریت و ساختار به تعریف گروههای جدید، تشکیل کمیتههای کتابخانه دیجیتال، قفسه خوانی، وجین و انتخاب و در بخش دسترس پذیری و کیفیت منابع نیز به پرداخت هزینه اشتراک، پرداخت بدهیهای قبلی، خرید منابع جدید، راه اندازی سامانه سفارش منابع علمی، وجین منابع کم ارزش و قدیمی، برگزاری نمایشگاه تازههای کتاب، ایجاد تارنما و سامانههای کتابخانه اشاره کرد.
وی در پایان از ایجاد میز هوش مصنوعی و تولید محتوا برای معرفی منابع مرجع به عنوان دو مورد دیگر از فعالیتهای اخیر کتابخانه مرکزی نام برد.
در بخش دیگری از این نشست دکتر محمد جوان معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه ضمن تبریک ایام هفته کتاب و قدردانی از عملکرد کتابداران دانشگاه گفت: کتابخانه یکی از اولین مکانهاییاست که در بازدید از دانشگاههای مختلف به آن مراجعه میکنم و طراحی کتابخانه، غنی بودن و شاداب بودن محیط آن همواره مورد توجه من بوده است. اینکه دانشگاههای معتبر جهان چقدر برای زیبایی و طراحی کتابخانه خود وقت و هزینه صرف کردهاندنشان از اهمیت جایگاه کتابخانه در دانشگاهها دارد.
وی افزود: ما نیز با وجود محدودیتهاییکه داریم باید طراحی زیباتری برای محیط کتابخانه انجام دهیم تا دانشجو نیز از آن بیشتر استقبال کند و با اشتیاق برای مطالعه اختصاصی در کتابخانه حاضر شود.
دکتر جوان کتابداران را به دلیل هم نشینی با کتاب انسانهاییبسیار فهیم و عمیق خطاب کرد و گفت: این از خوشبختیهای کتابدار است که هیچوقت بیکار نمیشود. کتابدار یا در حال خدمت به دانشجویان است یا در فراغت خود در حال مطالعه کتاب میباشد و این توفیقی ست که در زندگی بدست آورده و میتواند کتابهای زیادی بخواند و بدین ترتیب یک قدم از بقیه افراد جلوتر باشد.
وی در ادامه با اشاره به این نکته که شاید کار کتابدار دیده نشود اما اهمیت آن بسیار زیاد است، خاطر نشان کرد: تفاوت انسان با سایر حیوانات در کارکردهای مغز است. یکی از ویژگیهای انسان زبان و قدرت تکلم است که آدمی را اشرف مخلوقات کرده است. یکی دیگر از توانمندیهای انسان قدرت یادگیری است. انسان نه تنها یاد میگیرد بلکه دانش خود را منتقل میکند. خروجی مغز و محتوای تولید شده، با کلام و از طریق زبان انتقال داده میشود. دانش بشر در اعصار گذشته از طریق کتیبهها و پس از آن با کتاب انتقال داده شد و شما کتابداران امانت دار چنین حلقه واصلهایهستید.
دکتر جوان در پایان تأکید کرد: دانشجویان آینده سازان این کشور هستند و دانشگاه بدون آنان معنی ندارد. مهمترین هدف، خدمت به دانشجو یان است. امیدوارم کتابخانه مرکزی دانشگاه نیز کاملا تخصصی و بدون پرداختن به امور غیر ضروری، دور از حاشیهها به دانشجویان سرویس و خدمات خوب ارائه دهد چراکه دانشجو باید راضی باشد و از کتابخانه به بهترین شکل استفاده کند.
در این نشست برنامه نمایشنامه خوانی «نیمه شبی در کتابخانه» به کارگردانی اقدس اکبری و با حضور جمعی از دانشجویان هنرمند دانشگاه (فائزه نوروزی، زهرا حافظ، فاطمه بهمنی، یاسمین حسنی، مهلا دل زنده، شیرین ویسی) اجرا شد.
گفتنی است نمایشنامه «نیمه شبی در کتابخانه» موفق به دریافت جایزه ایده برتر در هشتمین کنگره سالانه متخصصان علوم اطلاعات شد.