• 1403/02/25 - 15:50
  • -تعداد بازدید: 3
  • - تعداد بازدیدکننده: 3
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

برگزاری نشست هم‌اندیشی پیرامون حجاب و عفاف

اولین نشست از سلسله نشست‌های هم‌اندیشی پیرامون حجاب و عفاف با حضور اساتید و کارشناسان این حوزه، ۲۴ اردیبهشت در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.

در این نشست، اساتید و کارشناسان حوزه حجاب و عفاف به برسی مسائل، ابهامات و پاسخ به شبهات مربوط به این حوزه از منظر حقوقی، اسلامی و نوع نگرش نظام‌ های غربی پرداختند.
دکتر خدیجه احمدی بیغش، استاد علوم قرآن و حدیث دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به آیات قرآن در باب حجاب و عفاف یادآور شد: بررسی مقوله حجاب و عفاف در آیات قرآن نشان می‌ دهد که خداوند برای زیست عفیفانه در جامعه، مسائلی را درباره انواع عفت از جمله زبانی، رفتاری، جسمی و غیره برای تمام افراد چه مرد و چه زن، به دور از هر دین و آیینی مطرح می‌ کند که خود باعث اتحاد و تعالی افراد یک جامعه است.
وی افزود: در برسی جوامع می‌ بینیم استعمارگران در هر دوره‌ ای در رویکردهای استعماری خود از موضوع حجاب و عفاف استفاده کرده و از این موضوع به نفع خود سو استفاده می‌ کنند که نتایج آن گسترش بی‌بند و باری در بسیاری از جوامع غربی است.
دکتر بیغش یکی از مهمترین مباحث مربوط به   این حوزه در دنیای امروز را رعایت حریم حجاب و عفاف به عنوان حق یا تکلیف مطرح و از کارشناسان و حاضران خواست تا دیدگاه‌ ها و سوالات خود را بیان کنند.
در ادامه این نشست دکتر رقیه سادات مومن، عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق (ع) به بیان حقوقی موضوع حجاب و عفاف از باب حق یا حکم بودن آن پرداخت.
وی با اشاره به اینکه در نظام حقوقی اسلام در راس هرم قانون گذاری اصولی وجود دارد که ریشه آن در تکریم افراد قرار دارد، خاطر نشان کرد: مسئله عفاف مبحث کلانی است که حجاب تنها بخشی از آن است. حجاب و عفاف تکلیفی است که حق فردی به حساب نمی‌ آید چراکه علاوه بر تبعات فردی، آثار اجتماعی فراوانی را هم به دنبال دارد. عفاف جز قوانین الهی است چه ما بپذیرم و چه نپذیریم. عفت نه تنها در مورد انسان بلکه درباره سایر موجودات نیز صدق می‌ کند.
وی ادامه داد: عفاف امری درونی است که قوای درونی فرد را کنترل می‌ کند و این هنر انسان است که نیروهای درونی خود مانند خشم، کینه، مسائل جنسی و غیره را بتواند تحت کنترل عقل قرار دهد.
دکتر مومن با بیان این نکته که هر پوششی عفیفانه نیست، یادآور شد: پوشاندن بدن به تنهایی حجاب و عفاف به حساب نمی‌ آید بلکه نمود عفاف، نداشتن تبرج و خودنمایی است.
دکتر فرشته روح‌ افزا، استاد دانشگاه، محقق و پژوهشگر حوزه زنان و خانواده نیز در این نشست حاضر و چگونگی نوع نگرش نظام‌های غربی و کشورهای اروپایی نسبت به حجاب و عفاف و تبعات آن را مورد تحلیل قرار داد.
وی به نبود جایگاه فردی و اجتماعی زنان تا قبل از دوره رنسانس اشاره کرد و گفت: هرچند بعد از دوره رنسانس زنان کم کم هویت خود را باز یافتند اما تحت تاثیر استعمار ارزش واقعی زن و عفت او مورد هدف قرارگرفت به گونه‌ ای که زن اروپایی امروز بیشتر از زمانی که دختران زنده به گور می‌ شدند، احساس حقارت می‌ کند. معنویت در روزگار امروز برای زنان غربی جذاب شده چرا که آسیب‌ های بی‌ دینی و بی‌بندباری را تجربه کرده‌ اند. در حال حاضر دنیا تشنه یک الگوی پاک است.
وی ادامه داد: احساسات و اعتراضاتی که ما امروزه در دانشگاه‌ های امریکایی و اروپایی در دفاع از مردم مظلوم غزه شاهد هستیم از روی جو زدگی نیست بلکه آنان به حقیقت دین پی برده‌ اند.
دکتر روح افزا مهمترین بحث جامعه اروپایی را تشکیل ندادن زندگی و ازدواج دانست و خاطر نشان کرد: آسیب‌ های اجتماعی روابط نادرست در غرب تاثیر خود را بر زندگی‌ های اجتماعی و فردی جوامع گذاشته است به طوریکه بحران خانواده و نگاه فمنیستی در این موضوع اثرگذار بوده‌ است.
وی همچنین با هشدار نسبت به ترویج بی‌بندباری با شعار آزادی در کشور، از جامعه دانشگاهی و اساتید خواست تا در حل مشکلات مربوط به حجاب و عفاف با ارائه طرح‌ ها و ایده‌ های خود به مسئولان مربوطه کمک کنند.

  • گروه خبری : مراسم و نشست,حوزه دانشکده علوم انسانی,نهاد رهبری
  • news code : 218

تصاویر