• 1403/12/08 - 10:43
  • -تعداد بازدید: 9
  • - تعداد بازدیدکننده: 9
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

آئین نکوداشت بانوی قرآن پژوه زنده یاد منیر گرجی در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد

به همت امور بانوان و خانواده دانشگاه تربیت مدرس و گروه مطالعات زنان، آئین نکوداشت بانوی قرآن پژوه زنده یاد منیر گرجی پنجم اسفند ۱۴۰۳ در سالن علامه جعفری برگزار شد.

در ابتدای این مراسم دکتر فروغ اسرافیلیان مشاور امور بانوان و خانواده رئیس دانشگاه تربیت مدرس در سخنانی گفت: در آستانه اربعین ارتحال بانو منیر گرجی فرصتی ایجاد شد تا پیرامون ابعاد مختلف شخصیت این بانوی فرهیخته و اثرگذاری وی در وجوه مختلف با تکیه بر آیات قرآنی صحبت کنیم.
وی افزود: نگاهی که این بانوی بزرگوار به تک تک آیات الهی دارند، گویی که با همه عظمت قرآن و پرتو وجود آیات، زندگی آن بانوی فرهیخته را به زیبایی آراستند و در سلوک، روش و منش وی این اثرگذاری دیده می‌شود.
دکتر اسرافیلیان در ادامه با تقدیر از اساتیدی که کمک می‌کنند و در راستای رسالت زینب گونه بانوان دانشگاهی برای معرفی چهره‌هاییکه خوشنام زندگی کردند، تلاش می‌کنند گفت: امیدوارم بتوانیم ضمن معرفی این چهره‌های ماندگار، دیگران را از نور و پرتویی که در زندگی داشتند، بهره مند کنیم. به خصوص در زمانی که نسل جدید به تعمق و تفکر بیشتر، نیاز دارد.
در بخش دیگری از این مراسم، دکتر معصومه ابتکار از شاگردان برجسته بانو منیر گرجی در خصوص وی اظهار داشت: بانو گرجی یک نگاه و درک متفاوتی از قرآن مطرح کرد. این نگاه و درک متفاوت از توسل و تلاش وی نشات گرفته بود، درکی از قرآن که بسیاری به آن نرسیدند.
دکتر ابتکار با اشاره به رویکرد زن ستیزانه موجود در ادبیات دینی و بسیاری رفتارها گفت: یکی از اقدامات بسیار موفق بانو گرجی مقابله با این رویکردها و نگاه‌های زن ستیزانه با استفاده از متون قرآن و درک و تدبر قرآن بود.
عضو هیات علمی دانشگاه افزود: شخصیت بانو گرجی ابعاد مختلفی داشت. وی ضمن داشتن یک شخصیت اخلاقی برجسته، ابعاد اجتماعی و سیاسی قوی داشتند. وی همواره در صحنه بودند و حضور وی در مجلس خبرگان و تاثیر او در قانون اساسی، اثری ماندگار است. نگاه وی در قانون اساسی مدیون شخصیت‌های بزرگی همچون مرحوم طالقانی و شهید بهشتی است. قوانین و مقرراتی که بعدها توسط مجلس و دولت پیش رفت همه برگرفته از نگاه قرآنی وی و همچنین تاثیر وی در قانون اساسی است.
دکتر ابتکار در ادامه به تلاش‌هاییکه در دهه ۷۰ به منظور طرح مباحث زن در اسلام صورت گرفت، اشاره کرد و گفت: در دهه ۷۰ تلاش شد تا رویکرد مدرنی در بحث زن در اسلام پایه گذاری شود. در واقع بانو گرجی سعی کرد در فضایی آکادمیک مباحث زن در اسلام مطرح شود. وی در ابعاد بین المللی نیز فعال بود و حضورش  در کنفرانس جهانی زن  و همچنین فعالیت او در بعثه  امام باعث شد که مرکز مطالعات آکادمیک زنان و خانواده تاسیس شود.
وی اضافه کرد: اولین ویژه نامه مطالعات زنان نیز با عنوان فصلنامه فرزانه،   انتشار خود را از سال ۷۲ آغاز کرد و بسیاری از مباحث و دیدگاه‌های بانو گرجی در قالب و شکل مقالات در آن عرضه شد. حکمرانی ملکه سبا، مقام حضرت مریم، جایگاه حضرت زهرا (س)، یوسف و زلیخا، از نذر همسران عمران تا رزق مریم، نمونه‌هاییاز طرح مباحث بانو گرجی بود که بسیار نوآورانه با تحلیل تاریخی دقیق و ارتباط دادن آن با مسائل و شرایط امروز جامعه بشری، در مواجهه با مخالفین و نگاه‌های متعصب، سوالات را با دقت و استدلال پاسخ می‌داد.
دکتر ابتکار اضافه کرد: جرقهٔ تاسیس رشته مطالعات زنان نیز در همین دوران زده شد. بانو گرجی زمینه ساز تاسیس اولین رشته تحصیلی مطالعات زنان در دانشگاه‌های ایران شد و با همکاری دکتر صادق آئینه وند و دانشگاه تربیت مدرس، رشته مطالعات زنان در مقطع کارشناسی ارشد در سال ۷۶ در دانشکده علوم انسانی راه اندازی شد.
دکتر شهریار نیازی دیگر سخنران این مراسم که به گفته خود طی ۳۰ سال گذشته با نگاه به حقوق زن در قرآن، برای احیای حقوق زنان گام برداشته است، در خصوص بانو گرجی تصریح کرد: این بانوی فرهیخته از یک هوش سرشار قرآنی برخوردار بود و زبان و گفتمان قرآن را درک کرد. وی با دانستن اینکه سه چهارم قرآن قصه است و خداوند در قرآن زبانی خاص ایجاد کرده به این درک رسید. وی گفتمان روایی و اهمیت داستان گویی را درک کرد و خوانش قصد گرا توسط بانو گرجی ایجاد شد.
وی ادامه داد: قصد راویی از بیان قصه‌های مختلف در قرآن چیست؟ دستگاه گفتمانی قرآن بر ایجاد وحدت نیست بلکه به دنبال کنترل اختلافات، حل مسائل و صلح و سازش است. در جامعه دارای خیر و شر، تکثر و تنوع، صداهای زنانه در قرآن باید شنیده می‌شد. بانو گرجی با درک این گفتمان، الهام بخش بود. وی معتقد بود که نباید خود را در شریعت گم کنیم. وی معرفت قصصی قرآن را که در کنار معرفت‌های دیگر وجود داشت، در دنیای معاصر درک کرد و حقیقت‌های پیچیده‌ایرا که از طریق ساختارهای روایی بیان شده بود، آشکار کرد. بانو گرجی فضایی برای این نگاه ارزشمند باز کرد و با کسب نورانیت از قرآن، کلامی تأثیرگذار داشت.
این مراسم با تشکیل میزگرد مطالعات زنان و همچنین تقدیر از بانو منصوره محرابی پایان پذیرفت.
گفتنی است زنده یاد بانو منیر گرجی عضو فقید مجلس خبرگان رهبری و تنها زن عضو این مجلس، مفسر قرآن، معلم اخلاق و مروج نگاه قرآنی پیشرو در مطالعات زنان، ۲۳ دی ماه ۱۴۰۳ دیده از جهان فروبست.

  • گروه خبری : مراسم و نشست,حوزه دانشکده علوم انسانی,گروه مطالعات زنان
  • news code : 2396

تصاویر