دومین نشست هماندیشی با موضوع حجاب و عفاف برگزار شد
به مناسبت روز حجاب و عفاف، دومین نشست هماندیشی با عنوان «حجاب و عفاف با رویکرد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و روانی» 19 تیرماه با حضور کارکنان و اعضای هیأت علمی در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.

در این نشست که با همکاری دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری، مشاور امور بانوان و خانواده، بسیج اساتید و جهاد دانشگاهی صورت گرفت؛ برخی اساتید به سخنرانی در زمینه اهمیت حجاب و عفاف پرداخته و این مسئله را در ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی و غیره مورد بحث و بررسی قرار دادند.
دکتر محسن ایمانی، رئیس دانشکده علوم انسانی در این نشست با بیان جایگاه پوشش و حجاب در بین تمام ادیان آسمانی گفت: پوشش و حجاب در تمام فرهنگ های مختلف وجود داشته و تمام ادیان آسمانی به این موضوع تاکید داشتند. درآیات قرآن نیز موضوع حجاب و پوشش سفارش شده و حتی آیاتی به وضوح بر این مسئله اشاره می کند.
وی ادامه داد: وقتی فرد از پوشش مطلوبی برخوردار باشد، علاوه بر آرامش و امنیت درونی، در بیرون و جامعه نیز از امنیت برخوردار خواهد بود. مسئله پوشش یک موضوع انسانی بوده و تنها مختص به بانوان نیست بلکه آقایان نیز باید پوشش مناسب داشته باشند.
دکتر ایمانی با تاکید بر اهمیت امنیت خانوادگی و ارتباط آن با حجاب تصریح کرد: در بحث امنیت و تحکیم بنیان خانواده، مسئله حجاب قابل توجه است. یکی از عواملی که باعث احساس نا امنی در خانواده ها می شود، جلوه گری، خودآرایی و پوشش نامتعارف است. بنابراین رعایت حجاب و عفاف برای امنیت خود فرد، خانواده و اجتماع ضروری به نظر می رسد.
دکتر سعیده سادات موسوی، عضو هیأت علمی دانشکده علوم پزشکی به عنوان سخنران دیگر این نشست به بررسی موضوع حجاب و عفاف از منظر روانی، فیزیولوژی و تاثیر آن در عملکرد مغز پرداخت.
وی با اشاره به تاثیر هورمون های جنسی بر هیپوکامپ، یادگیری و حافظه گفت: هیپو کامپ مغز یا مرکز یادگیری، دارای تراکم بالایی از گیرنده های هورمونهای جنسی و استرسی است که این هورمون ها از طریق گیرنده های خود می توانند بر روی آن اثر گذاشته و در یادگیری نقش داشته باشند.
دکتر موسوی افزود: هورمون تستسترون در مقادیر طبیعی خود با تاثیر بر هیپوکامپ باعث بهبود و تقویت روندهای یادگیری و حافظه می شود اما وقتی غلظت آن در اثر تحریکات مداوم که اغلب در پی گسترش بی حجابی، بی عفتی و مواجهه با صحنه های محرک جنسی به وجود می آید؛ به طور غیر طبیعی افزایش پیدا کند، می تواند بر هیپوکامپ اثر گذاشته و یادگیری را دچار اختلال کند.
عضو هیأت علمی دانشکده علوم پزشکی تاکید کرد: تحقیقات دانشمندان ثابت کرده است که یکی از پیامدهای مشاهده صحنه های محرک جنسی مثلا بد پوششی در جامعه، فعال شدن سیستم استرسی در بدن می باشد. با فعال شدن این سیستم غلظت هورمون کورتیزول در خون و به دنبال آن در مغز بالا می رود. سلول های عصبی ناحیه هیپوکامپ که دارای تراکم بالایی از گیرنده های کورتیزول هستند، به افزایش کورتیزول حساس بوده و با استرس طولانی مدت تحلیل می روند.
دکتر موسوی یکی دیگر از تبعات ترویج پوشش های نامتعارف و بی عفتی در جامعه را بلوغ زودرس در فرزندان دانست و خاطر نشان کرد: بلوغ زودرس از لحاظ اخلاقی یک افت محسوب می شود. به این علت که نوجوان از نظر عقلانی در شرایط سنی کودکان هم سن خود قرار دارد اما از نظر جسمی و تمایلات نفسانی، تمایلات و خواسته های غریزی بزرگترها را دارد. به عبارت دیگر این افراد در برابر این تمایلات نفسانی نمی توانند موضع منطقی داشته باشند. افسردگی و مشکلات مربوط به مدرسه در این دسته از نوجوانان بیشتر بوده و حتی ۵۰ درصد از این بیماران نوار مغزی غیر طبیعی دارند.
در ادامه دکتر فائزه اسکندری، عضو هیأت علمی دانشکده مدیریت و اقتصاد به عنوان سخنران دیگر به بیان دیدگاه های موجود در مقوله حجاب پرداخت.
وی با اشاره به دو دیدگاه کلی نسب به حجاب گفت: در زمینه حجاب دو دیدگاه و دو خطا وجود دارد. دیدگاه اول مربوط به گروهی است که حجاب را مسئله مهمی نمی دانند و آن را مقابل عدالت، آزادی، معیشت و غیره می بینند. دسته دوم نیز مربوط به جریاناتی است که حجاب را به عنوان پدیده ابزاری تهی از معنا دانسته و آن را رفتاری صرفا جنسی قلمداد می کنند که باعث حفظ مردان از آسیب می شود. وجه مشترک این دو نگاه نادیده گرفتن مسئله جنسیت و اراده زن است.
در بخش دیگر این نشست، دکتر خدیجه احمدی بیغش، عضو هیأت علمی دانشکده علوم انسانی ضمن بررسی موضوع حجاب از بعد اجتماعی خاطر نشان کرد: حجاب نه تنها برای ما که در جامعه اسلامی زندگی می کنیم یک ضرورت و نیاز است بلکه این نیاز در جوامع غیر اسلامی نیز احساس می شود.
وی افزود: طبق فرمایش مقام معظم رهبری حجاب واجب شرعی و قانونی است که مصداق آن را خداوند در قرآن در سوره احزاب، آیه ۵۹ ذکر کرده است. از دیدگاه قرآن و حتی سایر ادیان، زمانی ارزش های یک زن بروز پیدا می کند که در اجتماع حضور پیدا کند و حضور در اجتماع باید با پوشش مناسب همراه باشد تا بتواند علاوه بر حفظ سلامت و امنیت روانی برای فرد، اثرات مثبت داشته باشد.
دکتر بیغش با تاکید بر این نکته که حجاب برای زنان محدودیت نبوده و صرفا مصونیت است تصریح کرد: یک زن با پوشش مطلوب، بهتر می تواند در اجتماع نقش خود را ایفا کند و این پوشش او را از گزند آسیب ها حفظ می کند.
عضو هیأت علمی دانشکده علوم انسانی با اشاره به اینکه مقوله حجاب همواره از گذشته تا به امروز دستاویز چالش های سیاسی و اجتماعی قرار گرفته افزود: بیگانگان برای ضربه و نفوذ به یک جامعه همیشه از حجاب استفاده می کنند تا از طریق ایجاد هیجانات ناخوشایند و غیر عقلی در بین مردم اهداف خود را پیش ببرند. بنابراین حفظ یک جامعه و سلامت آن ارتباط مستقیمی با حفظ پوشش دارد.
در انتهای نشست، حاضران به بیان دیدگاه ها و سوالات خود در حوزه حجاب پرداختند.