• 1403/09/12 - 08:29
  • -تعداد بازدید: 3
  • - تعداد بازدیدکننده: 3
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

مراسم تکریم رؤسای پیشین دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد

طی نشستی که دوشنبه 12 آذر ماه 1403 با حضور دکتر یوسف حجت برگزار شد، رؤسای ادوار گذشته دانشگاه تربیت مدرس تکریم شدند.

در ابتدای این نشست دکتر یوسف حجت سرپرست دانشگاه ضمن معرفی رؤسای ادوار گذشته دانشگاه تربیت مدرس گفت: این دعوت در ابتدا به منظور تشکر و قدردانی از زحمات تک تک رؤسای پیشین است و اینکه با حضور در دانشگاهی که روزی رئیس آن بودند دیداری تازه شود و مشاهده کنند نهالی که سال‌ها قبل کاشتند امروز به ثمر رسیده است. همچنین این جلسه آغازی باشد برای ارتباط بیشتر تا در آینده نیز از نظرات شما برای توسعه دانشگاه استفاده کنیم.
وی افزود: دانشگاه تربیت مدرس در ۴۲ سال عمر خود، از یک دانشگاه نوپا و ضعیف به یک دانشگاه معتبر و قوی تبدیل شده که دارای رتبه دوم-سوم کشوری و رتبه ۳۰۰ تا ۴۰۰ و بعضا ۶۰۰ تا ۷۰۰ جهانی است. این جایگاه با تلاش تمامی کسانی که طی ۴ دهه فعالیت دانشگاه زحمت کشیدند به خصوص زحمات رؤسای پیشین دانشگاه بدست آمده است.
وی خاطر نشان کرد: دانشگاه تربیت مدرس در حال حاضر دارای ۷۵۰ استاد، ۱۷ دانشکده، ۱۶۵ گروه آموزشی، حدود ۱۰ هزار دانشجو و ۵۰ هزار دانش آموخته است. به لحاظ تعداد مقالات دانشگاه تربیت مدرس با دو هزار و ۷۰۰ مقاله پس از دانشگاه تهران با چهار هزار و ۸۰۰ مقاله دارای رتبه دوم کشوری است. اما در سرانه مقاله اساتید ما در کشور اولین هستیم. چرا که دانشگاه تهران با دو هزار و ۲۰۰ استاد دارای سرانه ۲ مقاله به ازاء هر عضو هیأت علمی و دانشگاه تربیت مدرس دارای سرانه ۳.۶ مقاله به ازاء هر استاد می‌باشد.
در ادامه نشست دکتر فتح اله امی استاد دانشکده مکانیک با مرور خاطراتی از رؤسای پیشین دانشگاه به ارائه تاریخچه تأسیس دانشگاه تربیت مدرس پرداخت و گفت: انقلاب فرهنگی با هدف سامان دادن به نظام آموزشی بر اساس فرهنگ اسلامی و انتخاب اساتید متعهد روی داد و ستاد انقلاب فرهنگی ایجاد شد. از مهمترین دستاوردهای این ستاد تشکیل جهاد دانشگاهی و تأمین اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها بود که این مهم منجر به راه‌ اندازی مدرسه تربیت مدرس شد.
وی در اشاره به نتایج جانبی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: با وقوع انقلاب اسلامی تعداد اساتید دانشگاه‌ها از ۱۰ هزار نفر به ۶ هزار نفر کاهش یافت و ستاد انقلاب فرهنگی برای تأمین کادر هیأت علمی دانشگاه‌ ها به دعوت متخصصین مقیم خارج از کشور و همچنین جذب دانشجویان خارج از ایران پرداخت.
دکتر امی با تشریح اقدامات صورت گرفته در راستای راه اندازی مدرسه تربیت مدرس گفت: ستاد انقلاب فرهنگی با همکاری وزارت فرهنگ در سال ۱۳۶۱ مدرسه تربیت مدرس را با مأموریت تربیت کادر هیأت علمی در ۶ گروه در محل دانشگاه شهید بهشتی، تأسیس کرد و اولین دوره آزمون مدرسه تربیت مدرس با حضور ۱۲۳ نفر در رشته علوم انسانی در نیمه دوم همان سال برگزار شد.
در بخش دیگری از این نشست دکتر یعقوب فتح الهی استاد دانشکده علوم پزشکی دانشگاه به ارائه‌ایپیرامون نسل‌های دانشگاهی و مختصات آن‌ها پرداخت و گفت: نسل‌های دانشگاهی ساختنی نیستند بلکه بر اساس Evolution در بستر اقتصادی و اجتماعی خلق می‌شوند. هدف نسل اول دانشگاه آموزش، هدف نسل دوم آموزش و تحقیق، هدف نسل سوم آموزش، تحقیق و استفاده از دانش تولید شده و هدف نسل چهارم توسعه اقتصادی به علاوه ۳ هدف قبلی است.
وی برای نسل اول دانشگاه‌ها نقش حفاظت از حقیقت جویی، برای نسل دوم نقش شناخت، برای نسل سوم نقش خلق ارزش افزوده و برای نسل چهارم نقش توسعه اقتصادی را ترسیم کرد و خروجی نسل اول دانشگاه‌ها را متخصص، خروجی نسل دوم را متخصص و دانشمند و خروجی نسل سوم را کارآفرین عنوان داشت.
دکتر فتح الهی وظیفه نسل اول دانشگاه‌ ها را انتقال دانش، وظیفه نسل دوم را خلق دانش، وظیفه نسل سوم را خلق ثروت و وظیفه نسل چهارم را رهبری جامعه عنوان کرد و به مدل الماس که در سال ۱۹۹۰ در دانشگاه هاروارد برای سنجش رقابت پذیری سازمان ارائه شد، اشاره نمود و گفت:   مدل الماس مبتنی بر ۴ فاکتور؛ عوامل درونی، تقاضا، صنایع پشتیبانی کننده و استراتژی و ساختار است که دو عامل دیگر بیرونی شامل دولت و اتفاقات پیش بینی نشده نیز بر آن تأثیرگذار خواهند بود. اخیرا این مدل برای مدیریت دانشگاه‌های مدرن استفاده می‌شود.
وی با طرح این سؤال که نسل بعدی ما به چه دانشگاهی نیاز دارد؟ اضافه کرد: محورهای حاکم بر دانشگاه‌ها در ۱۵ سال آینده دچار تغییر خواهد شد. مشتری مداری، توجه به وقت، مسائل و مشکلات اجتماعی، رشته‌های بین رشته‌ایو مهم‌ترین مسئله تغییر در شکل فیزیکی دانشگاه و حرکت به سمت دانشگاه دیجیتال، دگرگونی شکل آزمون و امتحان، حضور هوش مصنوعی باعث تحولات بسیار در دنیا خواهد بود.
دکتر فتح الهی علم و پژوهش در ایران بعد از انقلاب اسلامی را در دو موج تشریح کرد و گفت: در موج اول با کنشگری علمی خواستار تغییر دانشگاه بودیم و در موج دوم مرجعیت علمی را در دستور کار قرار دادیم و به دنبال تغییر جامعه بودیم. کارکرد موج اول بدست آوردن جایگاه علمی در منطقه و شتاب علمی کشور بود. برای موج دوم باید برنامه ریزی درست انجام شود و با شناخت ضعف‌های موج اول و انجام کارهای اساسی، از موج اول به موج دوم منتقل شویم.
وی در پایان با برشمردن برخی از عوامل عدم موفقیت به اهمیت بازسازی «فرهنگ دانشگاهی» اشاره کرد و افزود: برای ورود به موج دوم باید «فرهنک دانشگاهی» مورد توجه قرار گیرد و بازسازی شود. ما باید کرسی دانشگاه را بازآفرینی کنیم و علاوه بر آموزش و پژوهش، ارزش افزوده دانشگاهی را در نظر بگیریم.
در ادامه نشست، دکتر نجفقلی حبیبی ضمن ارائه تاریخچه‌ایاز تلاش‌های اولیه جهت راه اندازی دانشگاه تربیت مدرس و مرور خاطرات، از معنویت حاکم بر دانشگاه به عنوان عامل اصلی تداوم امور با وجود محدودیت امکانات و سختی‌های بسیار نام برد.
دکتر خطیب الاسلام صدرنژاد سومین رئیس دانشگاه که در زمان تصدی وی نام «مدرسه تربیت مدرس» به «دانشگاه تربیت مدرس» تغییر یافت، مرور تاریخ را آموزنده و عبرت آموز دانست و روحیه انقلابی حاکم بر دانشگاهیان را عامل پیشبرد اهداف برشمرد.  
دکتر میرمهدی سید اصفهانی نیز در بخشی از سخنان خود از دانشگاه به عنوان سیستمی پیچیده که دارای ورودی، فرایند و خروجی است نام برد و و بر اهمیت مدیریت در این سیستم حساس و پیچیده تأکید کرد.
در ادامه دکتر فرهاد دانشجو ضمن تقدیر از زحمات تمامی رؤسای پیشین دانشگاه گفت: پایه‌هاییکه هر یک از شما در دانشگاه بر جای گذاشتید، ستون‌های قوی و محکمی شدند. باعث افتخار ماست که دانشگاهی با آن شرایط امروزه به دانشگاهی مطرح در سطح کشور تبدیل شده است. دانشگاهی که امروز از بهترین دانشگاه‌های کشور است و تمام دانشگاه‌های مطرح آن زمان را پشت سر گذاشته و به این جایگاه رسیده است.
وی اضافه کرد: اگر چه آغاز کار سخت بود اما تداوم آن نیز کار آسانی نبود و با تلاش تمام رؤسا، اساتید، دانشجویان و کارکنان شریف دانشگاه، بنای اصلی که شما بنیان گذار آن بودید، پیشرفت کرد. این رشد در بستری ایجاد شد که رؤسای پیشین مهیا کردند.
دکتر عباسعلی تسنیمی نیز پیشنهاد تهیه کتاب جامعی از صحبت‌های رؤسای پیشین دانشگاه را مطرح کرد و گفت: ما باید به درستی و با دقت از تجربیات این افراد برای آینده استفاده کنیم و امیدوارم این کتاب جامع تهیه شود و به عنوان یک اثر ماندگار به یادگار بماند.

  • گروه خبری : مراسم و نشست,اداره کل حوزه ریاست
  • news code : 1871

تصاویر