مناظره اقتصادی انتخاباتی در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد
به همت انجمن اسلامی دانشجویان (مستقل) دانشگاه تربیت مدرس، مناظره اقتصادی با حضور نمایندگان سه نامزد انتخابات ریاست جمهوری، روز یکشنبه 3 تیر ماه در سالن استاد میرحسنی دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.

در این مراسم که با حضور سید موسی پور موسوی نماینده دکتر قالیباف، حجت الله میرزایی نماینده دکتر پزشکیان و سید مصطفی موسوی نژاد نماینده دکتر جلیلی نمایندگان نامزدهای چهاردهمین دوره ریاست جمهوری برگزار شد، سوالات اقتصادی در محورهای رفع تحریم و تاثیر اقتصادی آن، مشکل کسری بودجه و عدالت اجتماعی و حمایت از اقشار مستضعف مطرح گردید.
دکتر حجت اله میرزایی در خصوص تاثیر رفع تحریمها در تحقق اهداف هفتم توسعه اظهار داشت: تحریم ها، بیاعتمادی شهروندان به حاکمان، حکمرانی بد و دولت ضعیف ۴ مقولهایاست که فضای امروز ایران با آن مواجه است.
وی افزود: تورم در ایران صرفا پدیده پولی نیست و ۵۰ درصد از تورم کشور ناشی از تحریم هاست و رفتار بانکها به ویژه بانکهای خصوصی و اضافه برداشت آنها در رشد تورم موثر است که این یک مساله اقتصادی صرف نیست بلکه مساله اقتصادی سیاسی است.
وی کسری بودجه که از سوی مجلس به دولت تحمیل میشود را از دیگر عوامل موثر در تورم دانست و گفت: در بودجه ۱۴۰۳ نیز حدود ۴۰۰ تا ۴۵۰ همت از سوی مجلس به بودجه پیشنهادی اضافه شد که کسری بودجه را در پی خواهد داشت.
در ادامه دکتر پور موسوی تصریح کرد: روند کشور به گونهایاست که ما مجبور به اجرای برنامههای توسعه برای پیشرفت کشور هستیم و اگر کشور بخواهد پیشرفت کند باید به نظریات پایه متکی باشد. نظریه پیشرفت در دو حوزه ساختار محور و عاملیت محور قابل تعریف است که در نظریه ساختار محور علاوه بر ساختارهای داخلی به ساختارهای بین المللی نیز توجه میشود. در نظریه عاملیت محور دولت محوری، مردم محوری و جامعه محوری مورد توجه قرار میگیرد. رقبای انتخاباتی باید نگاه خود نسبت به پیشرفت را بیان کنند تا مشخص شود چه طور برنامهها ساماندهی شده و مردم میتواند احساس ارامش کنند.
وی افزود: در کشور بیش از آنکه درگیر تحریمها باشیم باید به موضوعات روانشناختی، اجتماعی و سیاسی داخلی توجه کنیم و در این میان عدهایبا مشوش کردن اذهان مردم اینگونه القا میکنند که در صورت عدم رفع تحریمها نمیتوان در کشور کاری انجام داد.
ما با رفع تحریمهای ظالمانه موافقیم اما دولت باید بتواند در شرایط تحریم با کنترل ناترازیها به مرور باعث کم شدن فشار بر متغیرهای پولی مانند نقدینگی شود.
وی در خصوص انتظارت تورمی گفت: بحث انتظارات تورمی یعنی مردم انتظار دارند در آینده قیمتها افرایش یابد و این مسالهایاست که در کشور با آن مواجه هستیم و باید در حوزه آموزش و پژوهش و در بحث پژوهشهای مربوط به اقتصاد مورد توجه قرار گیرد.
دولت باید افقهای سیاسی و اجتماعی روشنی را برای آحاد مردم ترسیم کند تا انتظارت تورمی کاهش یابد.
در ادامه دکتر موسوی نژاد اظهار داشت: هیچ کس موافق تحریم نیست و همه ما موافق رفع آن هستیم اما چیزی که محل منازعه است اینکه ما نمیتوانیم تا روزی که تحریمها برداشته شود دست روی دست بگذاریم، باید برنامه داشته باشیم تا اتفاقات تلخ گذشته رخ ندهد.
وی گفت: با وجود آنکه گفته میشد مبادلات تجاری با وجود تحریمها امکان پذیر نیست در سال ۹۹ مبادلات تجاری ایران ۹۴ میلیارد دلار بود که در سال ۱۴۰۲ با وجود تحریمها به ۱۵۳ میارد دلار افزایش یافت. صادرات غیر نفتی نیز درسال ۹۹.۳۵ میلیارد بود که در سال ۱۴۰۲ با ۴۵ درصد افزایش به رقم ۴۹ میلیارد دلار رسید. صادرات نفت ایران در نیز در این مدت از ۶۰۰ هزار بشکه به ۱۶۰۰ بشکه افزایش یافت.
وی افزود: رشد اقتصادی در سال ۱۴۰۲ به ۵.۷ درصد رسید که بالاترین رشد اقتصادی در ۷ سال اخیر بوده است و نشان میدهد با وجود تحریمها میتوان با برنامه ریزی صحیح اقدامات اقتصادی مطلوبی را به انجام رساند.
در ادامه دکتر میرزایی بحث فروش نفت به چین و نحوه خرید نفت از ایران از سوی سه کشور و نیز چند نرخی شدن نرخ ارز و تورم اقلام خوراکی در دولت سیزدهم و نیز برخی اقدامات صورت گرفته در شهرداری تهران را مورد انتقاد قرار داد.
دکتر پور موسوی با اشاره به برخی اقدامات مثبت صورت گرفته در شهرداری تهران در دوره دکتر قالیباف و نیز مجلس شورای اسلامی بر لزوم شفافیت سازی در مصارف و منابع کشور تاکید کرد.
دکتر موسوی نژاد به کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیاردی در ابتدای دولت شهید رییسی اشاره کرد و گفت: در سال ۱۴۰۱ دولت ۱۷۵ هزار میلیارد تومان بدهیهای گذشته را پرداخت کرد که ناشی از چاپ اوراق ناشی از شکست در توافق با آمریکا و عدم فروش نفت بود.
وی به افزایش مودیان اقتصادی و انجام اصلاحات در این زمینه و کشف دزدیهای مالیاتی و دریافت مالیات از بدهکاران مالیاتی در دولت سیزدهم اشاره کرد.
دکتر موسوی نژاد بحث فساد و مبارزه با آن را از اقدامات مهم دولت سیزدهم عنوان کرد و اینکه عوامل فساد در این دولت از کار برکنار شده و هیچ خط قرمزی برای دولت در این خصوص وجود نداشت.
دکتر میرزایی افزایش مالیات را سبب ایجاد خفگی مالی در دوران رکود تورمی برای بنگاههای اقتصادی عنوان کرد.
دکتر میرزایی ادامه داد: اداره مملکت باید بر دو پایه راستگویی با خود و مردم و کار تخصصی و کارشناسی صورت گیرد و جز با یادگیری، دانایی توسعه پیدا نمیکند.
دکتر پور موسوی توجه به کریدور اقتصادی در دولت مد نظر دکتر قالیباف را به عنوان مبدا حرکت اقتصادی رو به جلو یاد کرد.
وی توجه به مقوله توریسم و درآمد حاصل ازآن برای کشور، اعطای زمین به خانوادههای فاقد مسکن، تامین معیشت اقشار ضعیف جامعه با رفاه کارت، تاسیس پایتخت اقتصادی کشور در سواحل دریای عمان را از جمله برنامههای آقای قالیباف عنوان کرد.
وی با تاکید بر لزوم جدا نمودن اداره امور ملی از محلی، این امر را راه برون رفت از بسیاری از مشکلات دانست.
دکتر پور موسوی یادآور شد: در طول تاریخ ایرانیان یادگرفتند که مدارا کنند و منشا این مدارا از حاکمان است و حاکمان با مدارا کردن موجب ماندگاری ملت ایران در طول تاریخ شدند.
در ادامه دکتر موسوی نژاد گفت: پایینترین نرخ بیکاری در دولت سیزدهم بوده است. تعداد شاغلان در تابستان ۱۴۰۰.۲۳۷۷۰، مورد بوده است که این تعداد در تابستان ۱۴۰۱ به ۲۴۶۸۰ مورد رسیده است. وی افزایش نرخ فقر و شکاف طبقاتی در دولت یازدهم و دوازدهم را مورد انتقاد قرار داد.
در ادامه اعضای حاضر در جلسه به بیان سوالات خود از نمایندگان نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری پرداختند و نمایندگان به سوالات مطرح شده پاسخ دادند.