نشست تخصصی «رویکردهای مختلف در توسعه و ارزیابی آموزش عالی با تاکید بر اقتصاد آموزش عالی» برگزار شد
نشست تخصصی«رویکردهای مختلف در توسعه و ارزیابی آموزش عالی با تاکید بر اقتصاد آموزش عالی» با حضور کارشناسان و اعضای هیأت علمی توسط پژوهشکده اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس سوم تیرماه در محل این پژوهشکده برگزار شد.

در ششمین نشست از سری نشست های تخصصی تحول در دانشگاه: استمرار روند یا رخداد شگفتی ساز؛ توسعه و ارزیابی آموزش عالی با تاکید بر اقتصاد آموزش عالی و چگونگی شکل گیری دانشگاه های نسل اول تا پنجم مبتنی بر اقتصاد مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
دکتر امیر علی سیف الدین، رئیس پژوهشکده فناوری های نرم دانشگاه تهران، به عنوان سخنران این مراسم با اشاره به تاریخچه تحولات اقتصاد آموزش عالی خاطر نشان کرد: اولین موضوع در اقتصاد آموزش عالی مربوط به دانشگاه ها است. در ابتدا دانشگاه ها مبتنی بر آموزش و در خدمت دولت بودند و فارغ التحصیلان رشته های مورد نیاز عموما در نهادهای دولتی مشغول به کار میشدند. پس از دریافت شهریه توسط دانشگاه ها مرحله اول اقتصاد آموزشی شکل گرفت که بر اساس آن شهرت دانشگاه و به دنبال آن اشتغال فارغ التحصیلان ثروتمند در صنعت، بر مبنای اساتید و دانشمندان برتر و کتب منتشر شده در آن دانشگاه مد نظر قرار می گرفت. این دوره به عصر تجمع دانشمندان بزرگ دانشگاه محور، معروف است.
دکتر سیف الدین افزود: در جنگ جهانی دوم، دولت و صنایع به این نتیجه رسیدند که از دانشمندان و جامعه دانشگاهی در پژوهش استفاده کنند و به این شکل دانشگاه های نسل دوم بر اساس پژوهش های تقاضا محور و تخصیص گرنت ایجاد شد. در این زمان دانشگاه ها از مرکز شهر به حاشیه شهر کشیده شده و در نتیجه زمین های اطراف دانشگاه ها ارزش اقتصادی بیشتری پیدا کرد. به این ترتیب اقتصاد زمین شکل گرفت. به طور نمونه با ایجاد دانشگاه فردوسی مشهد، منطقه وکیل آباد ایجاد شد یا با احداث دانشگاه صنعتی اصفهان، شهرک صنعتی در اطراف این دانشگاه به وجود آمد.
رئیس پژوهشکده فناوری های نرم دانشگاه تهران در ادامه، از تشکیل دانشگاه های نسل سوم و چهارم بعد از سال ۱۹۶۲، به دنبال کاهش بودجه های دانشگاه بعد از جنگ جهانی دوم و تامین هزینه های دانشگاه از طریق فروش زمین های مروبط به دانشگاه و تعامل بیشتر با صنایع سخن گفت.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: نزدیک شدن علم و صنعت پس از آن سال ها تا جایی پیش رفت که برخی صنایع حاضر شدند هزینه جذب دانشجوهای جدید را تامین کنند و به این ترتیب اقتصاد جدید آموزش عالی شکل گرفت.
به گفته رئیس پژوهشکده فناوری های نرم دانشگاه تهران، جذب جمعیت، تمرکز خدمات، توسعه خدمات فراسرزمینی از طریق جذب دانشجوهای خارجی، ترویج فرهنگ، توسعه منطقه و ارائه خدمات تخصصی از جمله ویژگی های اینگونه دانشگاه ها است که نمونه بارز آن خدمات ارائه شده توسط دانشگاه های علوم پزشکی ایران به جامعه است.
دکتر سیف الدین با مهم دانستن اقتصاد آموزش عالی در رشته های آموزشی، پژوهشی و ارتباط آن با اقتصاد شهری تاکید کرد: اگر دانشگاه ها بتوانند درباره زمین های خود با سایر ارگان ها به تفاهم برسند تحول بزرگی در اقتصاد دانشگاه ها ایجاد خواهد شد که در این صورت باید سهم دانشجو، استاد و دانشگاه نیز در نظر گرفته شود.
در انتهای نشست نیز، اساتید و اعضای هیأت علمی درباره مباحث مطرح شده، دیدگاه ها و پرسش های خود را مطرح کردند.