• 1403/03/20 - 09:19
  • -تعداد بازدید: 1
  • - تعداد بازدیدکننده: 1
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

همایش «روز ملی جمعیت و تجلیل از امر مهم ازدواج و فرزندآوری»برگزار شد

همایش روز ملی جمعیت و تجلیل از امر مهم ازدواج و فرزندآوری با حضور مشاور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در امور بانوان و جمعی از اساتید و کارشناسان این حوزه، ۲۰ خرداد ماه در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.

در این همایش که به همت گروه رابطان مشاور امور بانوان و خانواده دانشگاه تربیت مدرس به همراه نهاد مقام معظم رهبری، معاونت دانشجویی و فرهنگی اجتماعی و بسیج این دانشگاه برگزار شد، دکتر نجمه تهرانیان، مشاور امور بانوان و خانواده ریاست دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به اهمیت قانون جوانی جمعیت خاطر نشان کرد: مسئله کاهش جمعیت یکی از تهدیدات بزرگی است که در صورت بروز، تمام ارکان حکومت را تحت تاثیر قرار می‌ دهد و به فرموده مقام معظم رهبری از اهم مسائل کشور است.
وی با بیان اینکه بالاترین جمعیت کشور مربوط به متولدین دهه ۶۰ است گفت: این گروه از جمعیت در سن باروری هستند و اگر از این دوران خارج شوند با مشکل بحران جمعیت و آسیب‌ هایی مواجه خواهیم شد که قابل جبران نیست.
دکتر تهرانیان ادامه داد: موضوع جمعیت از مسائل امنیتی و حفظ حریم کشور تا موارد اقتصادی را در بر می‌ گیرد. هر چقدر که نیروی انسانی بیشتر باشد تولیدات و عواملی که باعث رفاه مردم می‌ شود نیز افزایش پیدا می‌ کند.
مشاور امور بانوان ریاست دانشگاه تربیت مدرس در پایان تاکید کرد: در کشورهای توسعه یافته سیاست‌ های تشویقی مبتنی بر افزایش جمعیت است اما در کشورهای در حال توسعه تبلیغ برای کاهش فرزندآوری وجود دارد که این خود زنگ خطری برای جوامع در حال توسعه است. چنانچه این آگاه سازی به وجود نیاید، خطرات آن متوجه تمام مردم جامعه خواهد شد.
در بخش بعدی مراسم، دکتر نرگس شیردست‌ زاده، دبیر گروه رابطان مشاور به بیان گزارش عملکرد این گروه در زمینه تامین خوابگاه، تاسیس قرارگاه جمعیت، اقدامات گروه امور بانوان در جهت رفع مشکلات بانوان دانشگاه و غیره پرداخت.
دکتر فخر السادات نصیری، مشاور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به عنوان سخنران دیگر نکاتی را در خصوص جمعیت و چرایی کاهش آن بیان کرد.
وی با اشاره به اینکه کاهش جمعیت نه تنها یک بحران ملی بلکه یک بحران بین المللی است خاطر نشان کرد: نیروی انسانی می‌ تواند تبدیل به سرمایه انسانی شود که فراتر از سرمایه‌ های یک کشور است که نه تنها باعث اثر بخشی در جامعه و کشور بلکه در کل جهان تاثیر خود را خواهد گذاشت. بنابراین افزایش جمعیت اثرات مثبتی دارد که مهمترین آن ازدیاد نیروی کار است که در کنار منابع ملی به عنوان یک منبع ارزشمند تلقی می‌ شود.
دکتر نصیری افزود: کمک به افراد جامعه در مسیر افزایش جمعیت، به سیاست‌ های دولت‌ مردان و مسئولان ارتباط دارد اما آنچه که در این بین از اهمیت بالایی برخوردار است، سیاست‌ های تشویقی دولت است.
وی همچنین درباره اهمیت آموزش در زمینه فرزندآوری و نقش فرهنگ جامعه و خانواده در این زمینه نکاتی را بیان کرد. وی یکی از مهمترین نقاط ضعف در زمینه مشکل جمعیت را همسو نبودن جوانان در سن ازدواج با رسانه‌ های ملی و تبعیت بیشتر آنها از فضاهای مجازی عنوان کرد.
وی یادآور شد: امروزه افزایش جمعیت و چگونگی مقابله با مساله کاهش باروری و کاهش نرخ رشد جمعیت یک مساله جهانی شده و اکثرکشورهای دنیا سیاست‌ های مختلفی به منظور رفع آن درپیش گرفتند و همواره در سطح ملی، منطقه‌ ای و بین‌ المللی در پی چار‌ ‌ ه‌ اند‌ یشی و برنامه‌ ریزی افزایش جمعیت و تأثیرات آن هستند. چون به این موضوع پی بردند که از همین نیروهای انسانی سرمایه‌ها و منابع انسانی بوجود می‌آیند که غیرقابل قیاس با دیگر منابع هستند. پس بایستی به چگونگی افزایش جمعیت فکر نمود و از مزایای آن بهره مند شد مزیت‌های افزایش جمعیت شامل: افزایش جمعیت و توسعه اقتصادی، رشد جمعیت و توسعه اجتماعی، افزایش جمعیت و تغییرات محیطی،   افزایش جمعیت و تغییرات سیاسی تأثیر رشد جمعیت بر استانداردهای زندگی، تاثیر افزایش جمعیت در افزایش نیروی کار موجود، اندازه بازار موجود، و فرصت برای نوآوری و نهایتاً توسعه اجتماعی و اقتصادی و تغییر و تنوع فرهنگی می‌شوند.
دکتر نصیری افزود: عوامل بسیاری مانند افزایش سطح سواد و تحصیلات افراد به ویژه زنان، گسترش شهرنشینی، صنعتی شدن امور، افزایش هزینه‌ های زندگی، تغییر نگرش و تمایل خانواده‎ ها به ویژه زوج‌ های جوان در کاهش تعداد فرزندان، افزایش سطح بهداشت، کاهش سطح مرگ و میر و غیره بر کاهش رشد جمعیت تأثیرگذارند.   عواملی هم مانند الگوهای رفتاری ازدواج و زناشویی، سن ازدواج، تحصیلات و باروری، ارزش‌ ها و باورهای رایج در ارتباط با تعداد و جنس فرزندان، وضع اقتصادی و اجتماعی، سیاست‌ های جمعیتی، کمک به اروری، مرگ و میر، مهاجرت و ساختار و ترکیب جمعیت. ایجاد بسترهای اجتماعی و زیر ساخت‌ های اقتصادی مناسب، سیاست‌های تشویقی و… بر افزایش جمعیت موثرند.
وی تصریح کرد: پرداختن به سیاست‌ های تشویقی فقط مختص ایران ما نیست مثلا سیاست‌ های تشویقی کشورهای مختلف برای افزایش جمعیت دولت فرانسه حدود پنج درصد تولید ناخالص ملی کشور را صرف حمایت از فرزندآوری می‌ کند. دولت انگلیس نیز برای مزایای بچه‌ دار شدن تلاش کرده است که حقوق هفتگی برای پدر و مادرها در نظر بگیرد. همچنین در روسیه سال خانواده دارند و تمام دستگاه‌ های دولتی موظف شدند برنامه‌ های تشویقی خود را برای افزایش جمعیت و جلوگیری از بحران کاهش جمعیت ارائه کنند. در ایران نیز شاهد سیاست‌ های تشویقی جمعیت مختلفی در سال‌ های متمادی پهستیم. از جمله این سیاست‌ ها می‌ توان به مواردی همچون « اصلاح قانون تنظیم خانواده و جمعیت» ۱۳۸۸، « قانون تسهیل ازدواج» مصوب  ۸۴، « طرح آتیه مهر امام رضا (ع) ۱۳۸۸، « قانون حمایت خانواده» ۱۳۹۱ و « قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» مصوب ۲۴ مهرماه ۱۴۰۰ اشاره کرد.
طبق قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت همه دستگاه‌ها و سازمان‌ها از جمله وزارت علوم را مکلف به اجرای ماده‌ها و تبصره‌های آن می‌کند.   وزارت علوم، می‌ تواند نقش مهمی در افزایش جمعیت ایفا کند که از جمله  آن می‌توان به آموزش و آگاهی‌ بخشی، تحقیقات و مطالعات، حمایت‌ های مالی و رفاهی از دانشجویان و نخبگان، برنامه‌ های تشویقی، ارتباط با سایر نهادها، فرهنگ‌ سازی، ایجاد دانشگاه‌ های دوستدار خانواده: ایجاد محیطی مناسب برای دانشجویان متاهل در دانشگاه‌ ها، از جمله مهدکودک‌ های دانشگاهی، خوابگاه‌ های مناسب خانواده‌ ها، و تسهیلات مرتبط با مراقبت از کودکان؛ ساعت‌ های انعطاف‌ پذیر؛ ارتقاء جایگاه و ترویج ارزش‌های خانوادگی، خدمات مشاوره‌ایو سیاست‌های حمایتی از کارکنان و هیات علمی (تعادل کار و زندگی) و غیره اشاره نمود.
در بخش دیگری از این مراسم دکتر فرشته روح افزا، پژوهشگر حوزه زنان و خانواده به بیان خاطراتی از همسر شهید خود دکتر احمد خاتمی پرداخت و مسائلی را نیز در باب جمعیت و ضرورت افزایش آن عنوان کرد.

  • گروه خبری : مراسم و نشست,اداره کل حوزه ریاست
  • news code : 393

تصاویر